Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yıkım kararı sonrasında 16 Temmuz'da ziyarete kapatılan Antalya Arkeoloji Müzesi'nin yıkım süreci devam ediyor. Gazeteci Güçlü Özgan'ın Radyo Sputnik'te sunduğu "Yeri ve Zamanı" programına konuk olan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Antalya İnşaat Mühendisleri Odası (TMO) Başkanı Soner Akdoğan, yıkım kararına tepki gösterdi. Akdoğan, bakanlığın süreci "oldu bittiye getirmesinin" kendilerini endişelendirdiğini söyledi.
“GÜÇLENDİRİLEMEZ BİR YAPIYI NEDEN SAVUNALIM?”
Akdoğan, müzenin depreme dayanıklı olmadığını bildiklerini ancak bakanlığın neden güçlendirme yapılmadığına dair hiçbir gerekçe sunmadığını vurguladı. 2014 yılında müzenin yıkılıp yeni bir müze yapılması kararı alındığını ancak bu projenin hayata geçmediğini aktaran Akdoğan, 2021 yılında yapılan karot örneklerinin de güçlendirilemeyecek kadar kötü bir sonuç vermediğini belirtti. Akdoğan, "Bugün bu yapıyı güçlendirilemez kabul edersek Türkiye’de hiçbir yapıyı güçlendiremezsiniz. Biz aklımızı peynir ekmekle mi yedik, güçlendirilemeyecek bir binayı neden savunalım? Ama süreci tamamen oldu bittiye getiriyorlar" dedi.
“RAPORLARIN İHALESİ NASIL YAPILDI?”
Yıkım kararının şeffaf bir süreçle alınmadığını ifade eden Akdoğan, 2024 Eylül'de Falezler'in koruma statüsünün değiştirildiğini, 2025 Mart ayında ise yeni müze binasıyla ilgili bir toplantı yapıldığını söyledi. Bakanlığın bu süreçte yalnızca üç meslek örgütünü ve sivil toplum kuruluşunu davet ettiğini belirten Akdoğan, yıkıma karşı olan 50'den fazla sivil toplum örgütünün ise toplantıya çağrılmadığını söyledi. Akdoğan, “Kamuya bir iş yapıyorsanız ve hepimizi ilgilendiren bir şey söz konusuysa süreç şeffaf olmalıdır” dedi.
"HANGİ ANALİZ RAPORLARI KULLANILDI?"
Akdoğan, yapının neden riskli olduğuna dair raporların kamuoyuna açıklanmasını talep ederek, “Burada bir kamu kaynağı var. Bizim söylemeye çalıştığımız şey kamu kaynaklarının doğru kullanılması” şeklinde konuştu.
Ayrıca, 2002 yılında yapılmış bir yapının neden riskli görüldüğüne akıl sır erdiremediğini belirten Akdoğan, “Çok ilginç, acemice bir süreç yönettiler. Buranın analiz raporunu kim aldı, hangi yolla ihale edildi, hangi analiz yöntemleri kullanıldı? Bunların altını doldurmanız gerekir” diyerek açıklamalarını tamamladı.