Antalya’da Side Antik Kent içerisinde halk arasında frenk inciri, frenk yemişi, dikenli incir ya da kaynanadili olarak da bilinen kaktüs ağacı ziyaretçilerin zulmüne uğradı. Yatsı kaktüs ağacının üzerine yazılan isimlerin ölümsüz olduğuna inanan çiftler, Rusça, İngilizce başta olmak üzere farklı dillerde yazı yazarak adeta kaktüsü yazı tahtasına döndürdü. 

TARİHİ DOKUSU İLE TURİZMİN GÖZDESİ

Antalya Manavgat’ta M.Ö. 7’nci yüzyılda başlayan yaşantının devam ettiği Side Antik Kenti her yıl pek çok ülkeden milyonlarca ziyaretçiyi ağırlıyor. Turizmin başkenti Antalya’da önemli turizm merkezlerinden biri olan Side, gerek tarihi kalıntıları gerekse denizi, sahilleri, otelleriyle yerli ve yabancı çok sayıda turistin ilgisini çekiyor. İlk olarak 1947 yılında başlatılan kazı çalışmalarıyla M.Ö. 7’nci yüzyıl ile M.S. 7’nci yüzyıl arasında kesintisiz yerleşim yeri olarak kullanıldığı tespit edilen Side'de, bugünde mahalle olarak yaşam devam ediyor. Kenti ziyarete gelen turistler bir yandan tarihi alanları gezme fırsatı bulurken bir yandan da dükkanlardan alışveriş yapabiliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının yaptığı sahil düzenlemesi ile birlikte binlerce turist antik kente akşam saatlerinde gelerek gün batımını takip ediyor.

Apollon Tapınağı Side Antik Kenti

TURİSTLERİN BATIL İNANÇ KABUSUNUN NEDENİ “ÖLÜMSÜZLÜK”

Bütün bu güzelliklerin yanında antik kentin özel güvenlik noktasının yaklaşık 300 metre ilerisinde bulunan bir kaktüs ağacı ise adeta ziyaretçilerin zulmüne uğradı. Halk arasında frenk inciri, frenk yemişi, dikenli incir ya da kaynanadili olarak bilinen kaktüsün yaprakları yabancı ziyaretçilerin yazı tahtasına döndü. Kaktüste yaşanan tahribatın ardından verimin düştüğü de gözlendi. Çiftlerin kaktüsün yassı dallarına isimlerini kazıyıp kalp şekli çizmesinin nedeni ise ölümsüzlük inanışı. İnanışa göre, uzun ömürlü ve güçlü olan kaktüse isimleri yazılan çiftlerin aşkları da ölümsüz oluyor.

HALK ARASINDA ŞİFA KAYNAĞI

Diğer taraftan yapılan uluslararası akademik çalışmalarda Hint İnciri çiçeğinde yüksek oranda mineraller içerdiği tespit edildi. Alternatif tıpta böbrek taşı ve prostat tedavisinde kullanılmakta. İdrar söktürücü, antioksidan ve antibakteriyel özellikleri bulunmaktadır. Ayrıca hint inciri çiçeklerinde yüksek oranda K vitamini içermesinden dolayı kardiyovasküler veya onkojenik hastalıkların önlenmesinde kullanılıyor.

“HİÇ HOŞ DEĞİL”

Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İ. Gökhan Deniz kaktüsün üzerine yazılan yazılara tepki gösterdi. Deniz, “Ne olursa olsun bir bitkinin üzerine yazı yazmak hiç hoş değil. Doğayı koruma ve her canlının da en az insanlar kadar yaşam şansı olmalı düşüncesiyle hareket edilerek ülkelerin geleceği gençlerimize örnek olmalıyız. Her türün ve her bireyin yaşam hakkı var. Bu yassı yapılar aslında Frenk Yemişi’nin yaprakları değil, gövdeleridir. Sıcak ve kurak ortamlara uyum sağlamak için farklılaşarak fotosentezle bitkinin ihtiyacı olan besin ve enerjiyi sağlarlar. Dolayısıyla bu bitkinin hayatta kalması için çok önemlidir, adeta can damarıdır” dedi.

 
 

Muhabir: ERTUĞRUL GÜN