Burdur Gölü'nde dikkat çeken bir fenomen yaşanıyor. Sahilin bazı kesimleri mor renge büründü. Hidrobiyolog Prof. Dr. İskender Gülle, durumun kaygı verici olmadığını, mor renkli sülfür bakterilerinin bu renk değişikliğine yol açtığını söyledi.

 

Prof. Dr. Gülle, " Mor sülfür bakterileri genellikle diğer canlıların yaşamadığı uç noktadaki (ekstrem) zor koşullarda yaşar. Gölün su kaybetmesiyle beraber sülfat (bir nevi kükürt) ve tuzluluk oranı arttıkça, bu organizmaları daha sık görebiliriz." diye konuştu.

 

KURUMA TEHLİKESİ VE RENK DEĞİŞİMİ

Son yıllarda suyu hızla çekilen ve kuruma tehlikesi ile karşı karşıya olan Burdur Gölü, organik kirlilik ve göl suyunda artan tuz oranı gibi faktörlerle birlikte, bu renk değişimini yaşıyor. Ancak hidrobiyolog, mor renkli sülfür bakterilerinin herhangi bir zararının olmadığını belirtti.

 

GİZEMLİ KÖPÜKLEİN SIRRI ÇÖZÜLÜYOR

Gölün kıyısında köpüklenme de dikkat çeken bir başka olay. Yine Prof. Dr. İskender Gülle'ye göre, bu köpüklenme ilkbahar ve sonbaharda da görülebilecek bir olgu. Gölün sahil kesimlerinde biriken köpük zerrecikleri, suda çözünmüş organik madde, bazik ortam ve tuzların birleştiği bir sürecin sonucu. Prof. Dr. Gülle, köpüklenmenin tek bir etkenden değil; birçok etkenin bileşkesinden kaynaklandığını, hatta bazen evsel kaynaklı deterjan kirliliğinin de buna katkı yaptığını açıkladı.

 

Genel olarak, bu fenomenlerin doğal süreçlerin bir sonucu olduğu ve herhangi bir zararı olmadığı belirtildi. Ancak Burdur Gölü'nün mevcut durumu, gelecekte bu tür fenomenlerin daha sık yaşanabileceğini gösteriyor.

 

Kaynak: DHA