Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde güvenilir gıda arzını güçlendirmek ve bitki sağlığını korumak amacıyla devrim niteliğinde bir idari adım attı. Ulusal Bitki Sağlığı Uygulama Programı’nın sahadaki etkinliğini artırmayı hedefleyen Genel Müdürlük, tarımsal üretimin kalbi konumundaki 12 ilde müdürlük düzeyinde yeni bir yapılanmaya gidildiğini duyurdu.

12 KRİTİK TARIM KENTİNDE YENİ MÜDÜRLÜKLER AÇILIYOR

Yeni düzenleme kapsamında tarımsal potansiyeli yüksek olan Adana, Antalya, Aydın, Bursa, Çanakkale, Hatay, İzmir, Konya, Manisa, Mersin, Muğla ve Şanlıurfa illerinde Bitki Koruma Şube Müdürlükleri resmen kuruldu. Türkiye'nin en önemli örtü altı ve açık alan yetiştiriciliği merkezlerinden biri olan Antalya'da kurulan yeni şube müdürlüğü, bölgedeki gıda güvenliği denetimlerini ve bitki sağlığı uygulamalarını doğrudan sahadan yöneterek hızlandıracak.

HATALI PESTİSİT KULLANIMI ENGELENECEK

Yeni kurulan Bitki Koruma Şube Müdürlüklerinin hedefleri arasında hatalı ve kontrolsüz pestisit kullanımının önüne geçilmesi ilk sırada yer alıyor. Tahmin ve erken uyarı sistemlerinin yaygınlaştırılması, biyolojik ile biyoteknik mücadele yöntemleriyle doğal dengenin muhafaza edilmesi ve bitki karantinası tedbirlerinin sıkılaştırılması amaçlanıyor. Ayrıca Bitki Reçetesi Sistemi vasıtasıyla bitki koruma ürünlerinin üretim aşamasından son kullanıcıya kadar tüm süreçleri anlık takip edilerek saha denetimleri en üst seviyeye çıkarılacak.

Muhabir: Tahsin Can Önalp