Antalya Kent Konseyi veAntalya Bilim Üniversitesi Sosyal, Ekonomik ve Politik Araştırmalar Merkezi (SEPAM)  işbirliğiyle düzenlenen 100. Yıl Konferansları, Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi M. Yusuf Örnek’in moderatörlüğünü yaptığı Doç. Dr. Cerem I. Cenker- Özek’in konuşmacı olarak yer aldığı  “Cumhuriyet ve Siyasi Kültür” başlıklı konferansla devam etti.

Manavgat'ın seçkin o STK'sında bir dönem sona erdi Manavgat'ın seçkin o STK'sında bir dönem sona erdi

SİYASİ KÜLTÜR ÇALIŞMALARININ TARİHÇESİ ANLATILDI
Konuşmanın ilk bölümünde ana akım siyaset bilimi yazınında siyasi kültür çalışmalarının kapsamını sunan Cenker Özek, bu yazının demokrasi ve demokratikleşme çalışmalarının önemli bir parçası olduğunun altını çizdi. Anket verisi ile yapılan ampirik siyasi kültür çalışmalarının tarihçesinin 20. Yüzyılın ilk yarısına kadar gittiğini ancak Soğuk Savaş öncesinde bu çalışmaların, genellikle, Batı demokrasilerinde yapıldığını dile getiren Cenker-Özek, Soğuk Savaş sonrası gözlenen yaygın demokratikleşme hareketleri ile birlikte vatandaşların siyasi eğilimlerinin, siyasi aktör ve kurumlara yönelimlerinin yeni demokrasilerde de araştırıldığını söyledi.

ÖNEMLİ BULGU
Cenker-Özek konuşmasının ikinci kısmında Türkiye’de siyasi kültürü Dünya Değerler Araştırması verileri ışığında sundu. Cenker-Özek, Cumhuriyet tarihimizde baskın olan ve Türkiye’nin demokrasini etkileyen iki önemli bulgudan bahsetti. Bunlardan birincisi Türkiye’de vatandaşların demokratik rejime verdiği yaygın destek ve siyasete aktif katılım, diğeri ise Türkiye’de gözlenen düşük kişilerarası güven ve düşük sivil toplum katılım oranları. Cenker-Özek’e göre bu bulgular Türkiye’de siyasi kültürün seçim demokrasisini desteklediğini, ancak çoğulcu demokrasi için vatandaşların ortak sorunlar için bir araya gelip işbirliği yapma potansiyellerini geliştirecek sivil toplum katılımı gibi mekanizmaların güçlendirilmesi gerektiğini göstermektedir. 

YURTTAŞLARADA GÖREVLR DÜŞÜYOR
Bu bulgular ışığında Cenker-Özek Cumhuriyet’imizin ikinci yüzyılında daha kurumsallaşmış demokratik bir yapının oluşması için vatandaşlara da önemli görevler düştüğü vurgusu ile konuşmasını tamamladı.