Antalya kıyıları geçtiğimiz hafta dev gemilere ev sahipliği yaptı. Son günlerde görülen çok sayıda büyük yük ve kargo gemisinin açıkta beklemesinin nedeni, Akdeniz’de düzenlenen deniz tatbikatı olarak açıklandı. Antalya’da 26 Ekim’e kadar süren ve insansız hava araçları (İHA) ile silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) da yer aldığı tatbikat nedeniyle Kaleiçi Yat Limanı ve Antalya Limanı’ndaki gemilerin güvenlik amacıyla açığa demirlemesi istendi. Tatbikatın sona ermesinin ardından ise dev gemiler tekrardan limanlara çekildi.
NAVTEX İLAN EDİLDİ
Antalya Körfezi ve Doğu Akdeniz'de gerçekleştirilen deniz tatbikatı öncesinde Türkiye, bölgedeki deniz trafiğinin güvenliğini sağlamak amacıyla NAVTEX ilan etti. Ekim 2026'da yaşanan gelişmelerde, Yunanistan'ın Meis Adası güneyinde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Fransa ve İtalya ile ortak tatbikat planlaması ve Libya Temsilciler Meclisi'nin Türkiye ile 2019 yılında imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Mutabakatı'nı onaylaması dikkat çekti.

AKDENİZ’DE BÜYÜK TATBİKAT
Türkiye'nin 19-27 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirdiği TURNAs-2026 tatbikatında ise insansız deniz araçlarının kabiliyetlerinin geliştirilmesi, insanlı ve insansız platformların birlikte çalışma kapasitesinin artırılması hedeflendi. Antalya Körfezi'nde gemilerin güvenlik gerekçesiyle açıkta demirlemesi de tatbikat faaliyetleri kapsamında gerçekleştirildi.

DEV GEMİLER LİMANLARA ÇEKİLDİ
Hafta sonu gerçekleşen tatbikatın ardından dev gemiler tekrardan limanlara çekildi. Gemilerin limanlara çekilmesiyle beraber sahiller bir kez daha boş kaldı. Güneşli havayı fırsat bilen vatandaşlarda soluğu sahillerde alıp, huzurlu bir şekilde denizi seyretti.






