Antalya’da büyükşehir başta olmak üzere belediyelerin sosyal projelere ağırlık verdiğini görüyoruz. Kreş, gündüz bakımevi, yaşlı evi, mola evleri, öğrenci evleri, hasta yakınları için konaklama hizmeti gibi ortak sosyal projelerin dışında halkın güven ve ekonomik şekilde yararlanabileceği çok sayıda proje hayata geçirildi. Bunların içinde büyükşehir tarafından işletilen Konyaaltı ve Lara sahili, Muratpaşa tarafından falezlerde işletilen plajlar, yakın ilçelerden Manavgat’ta açılan ve içinde 26 dilde kitap barındıran halk kütüphanesi alkışı hak ediyor.
Tek tek gidelim. Örneğin bugün Büyükşehir ve Muratpaşa belediyeleri tarafından işletilen plajlar eğer özel sektörün elinde olsaydı ki (Koyaaltı’nda bazı bölümler özel işletmede) aldığımız hizmetin bedelini kat be kat daha fazla öderdik. Şezlong ve şemsiyeden tutun da yiyecek içecek ücretine kadar saymakla bitmez. Belediyeler kâr amacı gütmediği için bu hizmetleri maliyetinin bir tık üstünde alıyoruz.
Gelelim çocuklara. Bu konuda tüm belediyelerin hakkını vermek lazım. Neredeyse tüm ilçelerde çocuklara yönelik bir alan oluşturulmuş durumda. Büyükşehir’in balon parkı kente ayrı bir hava kattı. Malum Antalya kışın yağışlı, yazın sıcak bir mevsime sahip. Bu doğrultuda büyükşehir belediyesinin kapalı olarak hizmete sunduğu balon park, 4 mevsim kullanılabilir özellikte. İçindeki oyuncaklar ise büyüklerin bile iştahını kabartıyor. Aynı şekilde Muratpaşa’nın Teneffüs Parkı açık alanda olmasına rağmen farklı oyun konseptleri ile dikkat çekiyor. Keza Konyaaltı ve Kepez’in de benzer sosyal alanları mevcut.
Bu sonuçlar bizlere gösteriyor ki yarı kamu özelliğine sahip belediyeler toplumun sosyal ihtiyaçlarına yönelik projelerde daha aktif olmalı. Çünkü belediye elinden çıkan projelerde öncelik insandır, çevredir, doğadır. Hepsinden önemlisi belediyeler projelerini kentin 20-30 yıl sonrasını düşünerek planlar. Belediyeler tarafından hayata geçirilen insan öncelikli ve çevreye duyarlı projeleri kutluyor, benzer çalışmaların artmasını temenni ediyorum.