Bir tarım ülkesi olan Türkiye ve tarımın başkenti Antalya’da, sorunlarla boğuşmaktan, sektörün gelişmesi için nelerin yapılabileceğini konuşamaz olduk.
Ürünlerde baş gösteren hastalıklar, pazar paylarında yaşanan daralmalar ve ülkeler arasındaki siyasi gerilimlerden etkilenen tarım sektörü, sürekli günah keçisi ilan ediliyor.
Enflasyonun sebebini bir tarım ürününe, ekonomideki küçülmeyi tarımda yaşanan fiyat artışına bağlıyor ve bir anlamda da işin kolayına kaçıyoruz.
Aslında hiç asıl sorunla uğraşmıyor, gündemi değiştirerek sorunlardan kaçmayı tercih ediyoruz.
Amerikalı girişimci, yazar ve motivasyon konuşmacısı Jim Rohn, “Herhangi bir sorunu çözmek istiyorsanız şu üç soruyu kendinize sorun: Ne yapabilirim? Ne okuyabilirim? Kime sorabilirim?” demiş.
Sektör temsilcileri ve konunun uzmanları, sorunların çözümü için fikir üretse de, somut bir sonuca ulaşmaya yaklaşamıyoruz.
Growtech Eurasia Fuarı, aslında Jim Rohn’un sözünü ettiği 3 sorunun cevabını da bulduğumuz bir ortam sundu.
Amerika, Asya, Avrupa, Afrika ve Uzakdoğu’dan 100’ün üzerinde ülke fuarda stant açtı, 800 firma ve marka ürünlerini sergiledi.
İlk kez tanıtılan ürünler de vardı, geliştirilerek tarım sektörünün beğenisine sunulanlar da…
Bir stantta Çinliler tanıtım yaparken, 20 metre ileride Afrikalılar, hemen yanında Avrupalılar ve tabiî ki Türkler.
Herkesin dili farklıydı, ancak tarımın dili evrenseldi ve anlaşmakta çok da zorlanmadılar.
Fuar boyunca ANFAŞ Fuar alanı mahşer yeri gibiydi.
Sera ve sulama teknolojileri, bitki besleme ve koruma, traktör ve tarım makineleri ile tohumculuk ana başlıkları altında düzenlenen fuarda, tarım sohbetleri de sektör temsilcilerini aynı masa etrafında buluşturdu.
Bu kadar geniş kapsamlı bir fuar olunca, alım heyetleri ile uluslar arası tedarikçiler ve satınalmacılar, özel iş görüşmeleri için bol bol fırsat buldu.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın düzenlediği 11. ATSO Growtech Tarım İnovasyon Ödülleri töreninde, özel sektör ve kamu kurumlarına, tarımsal üretime katma değer kazandırdıkları için ödülleri verildi.
Kısacası, Jim Rohn’un dediği gibi, sorunu çözmek için ne yapılabileceği, ne okunabileceği ve kime sorulabileceği konusunda ziyaretçilere sınırsız bir imkan sunuldu.
Hepsinden önemlisi, bu yıl 18.kez düzenlenen Growtech Eurasia, en kalabalık ve verimli buluşmasını gerçekleştirdi.
Bir gazeteci refleksi ile eleştirisel bir konuyu aramadım değil.
Bu kadar büyük bir organizasyon gerçekleşir de, eleştirilecek hiç konu bulunmaz mı?
Organizasyon anlamında bir eksik bulamasam da, ANFAŞ’ın otoparkının yeterli olmadığına şahit oldum.
Özellikle Perşembe günü etkili olan yağmurda, aracını otopark dışına bırakmak zorunda kalan katılımcalar, şiddetli yağmur altında kilometrelerce yürümek zorunda kaldı.
Önümüzdeki fuarda dikkat edilebilecek ve geliştirilebilecek tek konuydu otopark.
Bunun dışında düzenleyenlerin, emek harcayanların ve başarıyla tamamlanmasına katkı sağlayanların emeklerine sağlık.